Starostovia z Prešovského kraja hovorili o protipovodňových opatreniach

28.07.2011 Prešov

Demjata 27. júla (TASR) – Zástupcovia obecných úradov a spoločností, ktoré v Prešovskom kraji vykonávajú práce v rámci 1. realizačného projektu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR (1. RP), sa dnes stretli v Demjate, okres Prešov, kde diskutujú o protipovodňových opatreniach.

Výkonný manažér projektu Michal Kravčík vysvetli, že na túto etapu vyčlenila vláda asi 18 miliónov eur zo štátneho rozpočtu a približne šesť miliónov eur poskytne Európsky sociálny fond na vytváranie pracovných príležitostí pre nezamestnaných na obdobie šiestich mesiacov.

Cieľom budovania prírodných vodozádržných prvkov, je zachytenie vody v krajine, zníženie erózie, zlepšenie miestnej mikroklímy, biodiverzity a mali by zbrzdiť alebo zmenšiť prívalové vlny. Práce sa začali v máji a podľa zmlúv by ich mali ukončiť v októbri tohto roka.

Do tohto projektu sa zapojilo 190 obcí, pričom najviac - 84, je z Prešovského kraja, nasleduje Žilinský kraj - 40, Banskobystrický kraj - 32, Košický kraj - 17, v ostatných krajoch je počet výrazne menší. Kravčík spresnil, že v týchto obciach vytvoria vodozádržné prvky pre objem asi 6,097 milióna m3 vody.

V Demjate sa konalo prvé regionálne stretnutie, ktorého cieľom je spresnenie logistiky a postupov pri výkone prác, ale i možných rizík. Hlavne však išlo o vzájomnú výmenu skúseností.

\"Starostov a zhotoviteľov zaujímajú stavebné povolenie, predlžovanie termínov, pretože je dosť daždivé obdobie. Okrem toho otázka údržby, ako po skončení, aby bola sústavná starostlivosť a zodpovednosť za zrealizované opatrenia,\" vysvetlil Kravčík. V diskusii sa dotkli aj ďalších legislatívnych záležitostí.

Dodal, že vo viacerých lokalitách, ktoré navštívil, sa tieto opatrenia už pozitívne prejavili.

\"Napríklad v Novej Ľubovni, spláchlo síce tri hrádzky, ale ostatné zadržali množstvo kamennej sutiny a konárov, to všetko by išlo do dediny,\" uvádza manažér projektu.

Záplavy v jarných mesiacoch i po intenzívnych zrážkach spôsobujú v posledných rokoch problémy aj v obci Kojatice, okres Prešov. Obec zábrany realizovala už v rámci štartovacieho projektu do marca 2011.

\"Výsledky sme jasne pocítili už teraz pri tohtoročných intenzívnych dažďoch, evidentne to vodu spomalilo. Je to neporovnateľne lepšie ako predtým. Vzhľadom na to, že sa tie hrádzky robili v zime, nie všetky vydržali, ale dajú sa obnoviť. Určite to má význam,\" konštatoval starosta Kojatíc Anton Aštary. Podobne ako jeho kolegovia by však aj on privítal sprehľadnenie pravidiel pri implementácii týchto projektov.

Podľa výkonného manažéra je na rokovanie vlády pripravený 2. realizačný projekt Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny 2011. Plánujú do neho zapojiť asi 300 obcí.
 

Vyberte región